Meertalig opgroeien, dat is de toekomst!

Als je bedenkt dat er in de hele wereld meer dan 6000 talen worden gesproken ... Als je bedenkt dat er in de grote steden van Nederland 50% van de kinderen meertalig opgroeit ... Dan is meertalig opgroeien een vanzelfsprekende werkelijkheid in Nederland. 

Maar vanzelfsprekend is meertaligheid nog niet 

Veel professionals weten er te weinig van en geven verschillende adviezen. Ouders die hun kinderen meertalig opvoeden hebben veel vragen. Ze weten niet precies hoe ze hun kind het beste meertalig kunnen opvoeden en maken onbewust verkeerde keuzes. Dat zijn gemiste kansen. Want meertaligheid biedt zoveel goeds. Het is fijn voor het kind en zijn omgeving. Het is positief voor onze samenleving. 

Meertaligheid is een cadeau aan je kind 

Een meertalig kind heeft een ruime woordenschat, is flexibel in taal, is goed in problemen oplossen, is creatief en kan zich goed verplaatsen in anderen. En een meertalig kind leert vreemde talen sneller dan een eentalig kind. 

Kennissessies en workshops 

Meertalig opgroeien, is de toekomst! Daarom organiseer ik kennissessies en workshops samen met Marinella Orioni. Orioni is Neerlandicus, moeder van een drietalig gezin en schrijver van boeken over meertaligheid. In onze workshops en kennissessies informeren en adviseren we professionals en vrijwilligers (die vaak eentalig zijn) om vanuit een meertalige blik naar de taalontwikkeling van kinderen te kijken. We informeren en ondersteunen ouders met hun meertalige opvoeding. Marinella Orioni legt uit hoe meertaligheid werkt en wat je wel en wat je beter niet kunt doen. Ik leg de verbinding naar de praktijk, weet van initiatieven die een meertalige opvoeding ondersteunen en initieer nieuwe projecten rond dit onderwerp. Zo ontwikkel ik voor Stichting Voorlezen samen met de Bibliotheek AanZet de boekenclub Dordrecht leest voor voor meertalige gezinnen. 

Agenda

Klik hier om te zien wanneer mijn volgende kennissessies en workshops met Marinella Orioni gepland staan.